Ta inte dina matvanor för givet

Matvaror är utan tvekan den typ av varor majoriteten av oss människor köper mest av. Med tanke på hur viktigt mat är för oss borde vi lägga mycket tid på att utvärdera vad vi köper. Om du tänker tillbaka på när du senast köpte mat och jämför det med när du senast köpte kläder är det antagligen ganska stor skillnad. En del av skillnaden kommer självklart från att vi ofta bara utvärderar alternativ första gången vi köper maten och följande gånger håller vi oss till samma alternativ. Det är orealistiskt att vi ska ta 30 minuter på oss varje gång vi handlar mat för att undersöka alternativ.

Trots det borde vi oftare utvärdera vad vi faktiskt ger våran kropp då bra mat resulterar i att vi mår bättre och får ett bättre liv. Hur ska vi då gå tillväga för att få en förståelse för vad vi borde köpa eller inte? Tyvärr finns det inget lätt svar, forskning pågår konstant om hur våran kropp fungerar och hur olika ämnen påverkar oss. Alla har säkert hört att något ämne är bra för kroppen och strax efter fått motsatta åsikter från andra källor. Vi rekommenderar att följa pålitliga källor som konstant håller sig uppdaterade om ämnet, Sveriges Konsumenter och Livsmedelsverket är två alternativ.

Restauranger

Ett ytterligare problem är när vi äter på restauranger. Vi ifrågasätter oftast inte kvalitén på maten vi får serverat till oss. Oftast utgår vi att restaurangerna köper in bra matvaror men det är inte garanterat. Vi skulle rekommendera att ni ifrågasätter vilka leverantörer de använder och få kunskap om vad ni stoppar i er. Detta är extra viktigt om det är en restaurang som man besöker regelbundet.

 

Slutligen rekommenderar vi sunt förnuft och att komma ihåg att mat rekommendationer inte är en “one size fits all”. Våra kroppar är olika och vi reagerar inte på samma sätt till mat, var kritisk men hitta någonting som passar för dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *