Tyngdtäcket årets stora snackis! Kan det också vara årets julklapp?

2020 har det pratats om tyngtäcket som guds gåva till mänskligheten, täcket som fixar alla typer av besvär. Nu vill alla ha ett!

Tyngdtäck ingen nyhet!
Tyngtäcke, vikttäcke, kedjetäcke. Täcket har många namn och har funnits länge. Trots de olika namnen på täcket så har de samma grundfunktion, att vara tunga. Inom vården har denna typ av täcken använts länge för att motverka, stress, ångest, oro och sömnproblem.

Problem med sömnen har ökat kraftigt.
Att få tillräckligt med sömn är vår tids största hälsoproblem. Många tror att det beror på ökad skärmtid och för höga individuella krav, både under arbetstid och på fritiden. Uppåt tio procent av befolkningen uppger att de har sömnstörningar flera gånger i vecka, och ibland flera gånger per natt. Siffran tio procent styrks också av att det är cirka en miljon svenskar som äter receptbelagda mediciner för just sömnproblem.

Effekten av för lite sömn.
Att sova lite dåligt och oroligt är ingen fara i sig, men det kan få förödande effekter om besvären pågår under en längre tidsperiod. Förutom det mest naturliga; trötthet, så ökar också problemen med koncentrationssvårighet, problem med att minnas samt irritation. Vissa märker också av rubbningar i balanssinnet och syn.

Vilken effekt har ett tyngdtäcke?
Tyngden av ett tyngdtäcke skapar ett tryck mot kroppen vilket i sig ger en trygg kokongkänsla, lite som en kram. Det sägs att trycket mot kroppen har samma effekt som en massage. Massage ökar sömnhormonet melatonin som många har brist på. Hormonerna oxytocin och serotonin ökar också och bidrar till ökat välbefinnande, samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker. Effekten blir att du har lättare att kom ner i djupsömn och stanna i djupsömn under en längre tidsperiod.

Hur fungerar tyngdtäcken?
Ett tyngdtäcke är oftast sytt i en kraftigare textil. I täcket finns insydda tyngder i form av pellets av till exempel glas eller silikon. Det finns också tyngtäcken med insydda kedjor eller stålringar, dessa brukar vara ganska mycket dyrare än täcken med någon form av pellets i.

Vilket tyngdtäcke ska jag välja – och hur tungt ska det vara?
Vilken typ av tyngdtäcket du ska välja är en smaksak. Ungefär som du väljer ett vanligt täcke. Ju mer pellets som finns insytt i täcket ju tyngre blir täcket.
Tyngden på täcket finns det dock riktlinjer för. Räkna med 10-15 procent av din kroppsvikten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *