Har kollagen använts inom vården!

Användningen av kollagen kopplar nog många med ansiktskrämer och hälsopreparat. Men kollagen används till så mycket mer än bara skönhet. Här kommer några exempel;

Sårförband
Kollagen spelar en nyckelroll i den naturliga sårläkningsprocessen.
• kontrollera blödning
• minska inflammation
• hantera blodkärlens hälsa och funktion
• öka styrkan hos ärrvävnad
• återställande av hudens elasticitet
• aktiverar celler som främjar sårläkning
• tillhandahålla en plattform för ny vävnadstillväxt

Kollagen-sårförband innehåller kollagen och andra ämnen som syftar till att öka läkningen. De kan ta formen av:
• förband av till exempel svamp eller fleece
• geler
• pulver

Grund till vävnadsregenerering
Läkare använder ibland kollagen för att bilda ”byggnadsställningar”. Dessa ger tillfälligt stöd under den tid kroppen producerar nya celler under läkningsprocessen.Membran, pluggar eller dynor som innehåller kollagen kan hjälpa till med:
benregenerering
sårläkning
minskar risken för inflammationer vid tandkirurgi
minskar risken för blodproppar

Forskningen konstaterar också att vid oral kirurgi kan kollagenbarriärer förhindra snabbväxande celler runt tandköttet från att migrera till ett sår. Detta bevarar ett utrymme där tandcellerna har chansen att regenerera. Eftersom dessa membran är resorberbara behöver en kirurg inte ta bort dem kirurgiskt när läkningen är klar.

Behandling av artros
Kollagen är viktigt för friskt brosk och ben.Vissa människor säger att ta tillskott som innehåller kollagenhydrolysat kan öka kollagennivåerna och hjälpa till att hantera symtom på artros.2018 publicerade forskare ett försök som involverade 120 personer, varav hälften tog orala kosttillskott innehållande kollagen och andra substanser under 90 dagar, medan de andra fick placebo. Hos dem som tog kollagen minskade ledvärk med 43 % och ledrörligheten förbättrades med 39 %.Dock behövs det flera fristående studier för att säkerställa effekten av kollagen vid artros. Lider du av artros så är det inte svårare än att äta kollagenrik mat och se vad det har för effekt just för dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *