Salvatores konst osynlig skulptur såldes för $18,300.

Italienska konstnärer med udda skulpturer finns det gott om. Salvatore Vella som säljer skulpturer av bildelar online. Salvatore Garau säljer raka motsatsen till skulptur som är byggda med bildelar online, han säljer luft. Du hörde rätt.

Vad får man för $ 18,300. I detta fall ingenting!
En italiensk konstnär sålde en “osynlig skulptur” för $ 18,300. Det är bokstavligen gjort av ingenting. “Det är ett verk som ska få dig att aktivera din fantasin”, säger Salvatore Garau om sin skulptur.

Förra månaden sålde den 67 år gamla konstnären Salvatore Garau en ”immateriell skulptur” – det vill säga att den inte alls existerar.

Konstnären håller nog inte med om uttrycket ”icke existerande”. Garaus konstverk är en kubb fyllt med vakuum, alltså ett absolut ingenting. Själv säger han så här om sitt konstverk:
“Vakuumet är inget annat än ett utrymme fullt av energi. Tömmer vi kubben så väger den ändå mindre, även om vi har tömt den på ingenting. Enligt Heisenbergs osäkerhetsprincip, så har ingenting alltså en vikt”. Konstverket har titeln Io Sono som översätts till “Jag är”.

Lo Sono började lades ut för försäljning i maj på det italienska auktionshuset Art-Rite. utropspriset före försäljning värderades till ett pris runt 6 000-9 000 euro, men priset pressade alltså upp till hela 15 000 euro. Den lyckliga köparen åkte hem med ett äkthetsintyg och en uppsättning tydliga instruktioner från Garau. Konstverket skulle placeras i ett privat hus i ett fritt utrymme på 5 x 5 fot. Det skulle heller inte finnas några mer möbler i rummet. Anledningen till instruktionerna enligt konstnären själv var “När jag bestämmer mig för att ställa ut en immateriell skulptur i ett givet utrymme, kommer det rummet att bidra till konstverket och därmed koncentrera en viss mängd och täthet av tankar vid en exakt punkt”.

Så vill du ha en riktig conversation piece; köp ett konstverk som består av ingenting eller kanske en skulptur av bildelar online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *