Porträtt: Lukas Högberg

Lukas Högberg CLN Athletics

Sveriges nuvarande bästa utövare av Crossfit heter Lukas Högberg. Han är känd världen över inom Crossfit-kretsar och har tävlat i Crossfit Games några gånger men satsar fortfarande på att vinna sin första titel. Crossfit Games är en internationell tävling inom Crossfit där de tävlande får reda på momenten bara timmar innan tävlingen börjar. På det viset fångas själva grundstommen som Crossfit vilar på upp. Man ska vara en så optimal atlet som möjligt. Tävlingen går under mottot att de tävlande ska vara redo för vad som helst, och att det är den här tävlingen världens mest vältränade personer vinner. Att Lukas Högberg tagit sig till denna tävling är stort nog, men han har dessutom vunnit ett moment under tävlingens gång. Lukas Högberg vann Sandbag-eventet 2015, och det är stort.

Lukas väg till toppen

Man behöver inte gå samma väg som Lukas Högberg gjorde för att nå dit han har nått. Men det är ändå intressant att se någons bakgrund, tillsammans med mål och dagsläge, för att få en inblick i hur en stjärna bildats. När Lukas Högberg var 10 år började han i Kung-Fu. Det slutade han med när han var 13 år eftersom han var trött på att det var för lite närkontakt. Han började istället med boxning. Boxningen kompletterades med Thaiboxning och med MMA. Detta sysslade han med tills han var 20 år gammal. Det är tydligt att Lukas Högberg hade en uppväxt kantad av kampsporter.

Men kampsporter har sina risker, speciellt av den sorten som Lukas Högberg drog sig till. När hans kompis upprepande gånger fick hjärnblödningar på grund av sporterna kände Lukas att det var dags att ta ansvar. Det var inte värt riskerna. Det var under den här perioden han upptäckte Crossfit. Det var som gjord för Lukas. Numera har Lukas Högberg egentligen bara ett mål: att vinna Crossfit Games. Men han poängterar tydligt att det är viktigt att han har roligt under sin resa mot målet. Det känns som en bra plan med tanke på att han tränar två pass om dagen, fem dagar i veckan.

Tävlar i Crossfit Games även i år

Den 19-24 juli avgörs Crossfit Games 2016. Lukas Högberg är kvalificerad även i år, efter ett lyckosamt kval i Madrid under maj. Det ska bli väldigt intressant att följa hur det går för Lukas den här gången och om han kan upprepa bedriften från förra året med att vinna en deltävling. Under tävlingarna tävlar Lukas i crossfit kläder från CLN Athletics, som har varit hans samarbetspartner under de senaste åren. CLN är ett svenskt märke som givetvis finns med och stöttar Sveriges bästa crossfitutövare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *