En guide till skjortkragar

Eton skjortor och kragar

Har du också funderat på vilken krage du ska välja när du köper skjortor? Det finns en hel uppsjö av kragar, och jag ska försöka förklara några av dem här. För att ytterligare komplicera ämnet, har många tillverkare dessutom sina egna namn på dessa.

Button down

Button down är den mest informella kragen. Skjortor med button down-krage har sitt ursprung inom hästpolo. Från början användes vanliga skjortor, men ett problem var att kragarna fladdrade upp i ansiktet på de tävlande. Så en av sportens utövare löste helt sonika problemet genom att fästa knappar på skjortan som kragen sedan kunde knäppas fast i. Problemet löst.

De senaste decennierna har skjortor med button down-krage fått ett uppsving i och med preppystilen som härstammar från de amerikanska Ivy League-universiteten. För en perfekt look, matcha en kabelstickad tröja i mjuk merinoull med en uppknäppt button down-skjorta under.

Turndown

Det här är troligtvis den vanligaste kragen och också mest traditionella. Vissa skulle kanske kalla den lite tråkig till och med. Men det behöver den inte på något sätt vara. Skjortor med turndown-krage kännetecknas av de nedåtvinklade kragarna som bildar ett lite mindre avstånd mellan kragsnibbarna.

Det här är en skjorta som bör vara en självklarhet i alla mäns garderober. Kragen kallas även för Moderate Cut Away hos vissa tillverkare. Skjortor med denna krage kan med fördel bäras tillsammans med en normalbred slipsknut, eller uppknäppt för en mer avslappnad look.

Cut Away

Om Turndown-kragen är den mest formella, har Cut away-kragen de senaste åren fått ett uppsving. Den är ett alldeles utmärkt alternativ till bredare slipsknutar, så som exempelvis Windsor-knuten, som har sitt ursprung i det tidiga 1900-talet.

Kännetecknande för cut away-kragen är dess utåtpekande kragsnibbar i förhållande till turndown-kragens brantare lutning. Även om kragen är gjord för att användas med bredare slipsknutar, går det alldeles utmärkt att bära dessa skjortor uppknäppta.

Extreme Cut Away

Det här är enligt mig kanske den snyggaste kragen just nu. Extreme cut away-kragen har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Den här kragen kallas även Fullspread, och har naturligtvis fått sitt namn från de närmast horisontella kragsnibbarna, som pekar så gott som rakt mot bärarens axelpartier.

Skjortor med extreme cutaway-kragar tenderar att se oerhört välklätt ut när de bärs tillsammans med en bredare slipsknut – utan att för sakens skull bli överklätt. Det är skjortor som mer än väl passar lika bra på kontoret som på after worken och andra mer casual evenemang.

Ståkrage

Vingkragen som den kallas är den mest sobra och traditionella kragen till skjortor som bärs vid högtidliga tillfällen där frack eller smoking är det självklara valet. Till smoking är ståkragen ett mycket bra alternativ för att höja stilnivån, men det går lika bra att använda sig av den klassiska turndown-kragen här. Till frack däremot är en skjorta med vingkrage det enda alternativet.

Tänk bara på att skjortor med vingkrage alltid – helt utan undantag – bärs tillsammans med fluga, och naturligtvis en egenknuten sådan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *